· 

Transformatie 2.1; Zelf-sabotage, misleiding en ego

Er moet mij even iets grondig van het hart, alles is licht en liefde enzovoorts. Die verhalen kennen we inmiddels wel. Echter de keerzijde van ons mooie lieve lichte zuivere 'zijn' is een stukje duisternis. Een stukje duisternis in de mensen zelf, wat er al zit sinds mensen bestaan op deze wereld. Vaak wordt er gezegd dat we het kunnen 'keren', maar dit soort dingen verander je niet door er geen aandacht aan te geven. Het is niet iets wat "vanzelf" uit je systeem verdwijnt als je meer met licht werkt. Daar is echter wel wat meer voor nodig. En precies dit stuk is waar de meeste mensen die nu in transformatie zijn in blijven "hangen". En ik zie het zoveel, ik voel het ook. Ik zie verblinding niet voor het licht, maar juist voor het duister. Stukken in jezelf waar je nog in mag gaan om jezelf echt tot de diepte, tot de diepste angst te komen. Het ego loslaten is als doodgaan, het doet pijn en is mega confronterend. Struisvogel politiek, zijn we heel goed in met z'n allen. Want het ego en de betweterigheid heerst nog steeds. Waarmee het potentieel en het groeien tot het hart wordt belemmerd. En deze inzichten zijn nodig om het 'karmisch patroon' waar jij in leeft onder ogen te komen en te kunnen veranderen. Zonder dit inzicht, zal je geen steek vooruit komen in je emotionele/spirituele groei, dat is een feit waar iedereen mee mag leren dealen.

 

 

Spiritualiteit is niet alleen maar liefdevol en licht

Een boodschap waarvoor de meeste spirituele mensen hun kop nog steeds voor in het zand steken. Het is een zegen om een lichtwerker te zijn en een spiritueel pad te bewandelen, maar het is een keiharde weg met confrontaties, harde confrontaties. Zolang jij gelooft in het 'ontkennen' van de duisternis of het 'negeren' er van, ben je niet klaar. Het herkennen van duisternis is ook moeilijk als je er niet in ervaren bent, maar het is overal om ons heen. Duisternis laat zich namelijk vaak zien als een bepaalde vorm van  'licht', maar in werkelijkheid is het vals licht. Het zit in de mensen, entiteiten en in het stuk waar we ons zelf nog niet onder ogen zijn gekomen. Als we dat namelijk wel hadden gedaan, hadden we eerder herkent dat er dingen niet klopte. Maar omdat het je diepste angsten aanwakkert, heb je dat tot nu toe niet gedaan, je voelt namelijk bewust of onbewust dat wanneer je hierin springt (ook als je nog niet eens weet wat het is) dat je alles wat je nu hebt kwijt kan raken en je leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Daarom doe je het niet, je wilt geen zekerheden opgeven, toch?

 

Wees maar voorbereid op het zien van de hel, als je daar nog niet geweest bent of nu binnenin zit. Als je erin zit, reken maar dat je nog dieper mag gaan dan je al doet.

Spiritualiteit is werkelijkhei het diepste van  jezelf leren kennen, leer je hart kennen en weet wie je bent. Je kunt dit alleen maar ontdekken door je eigen verleden te leren kennen en niet langer te ontkennen. Dit betekend dat je reincarnatie zal moeten toepassen, herken je eigen gemaakte fouten, zie waar de herhalingen in het karma liggen van al jou levens, zonder dat inzicht kun je nooit het hier en nu veranderen en niet nog dieper gaan.

Na het geziene karma kan je pas zakken in je ware kracht, jou zielskracht. Je raapt namelijk stukje bij beetje letterlijk jezelf bijeen, wanneer je dat hebt gedaan mag je nog gaan wennen en gaan voelen wie jij bent in die ware kracht. Dat is een weg die je bewandeld, eentje die pijn doet, verschrikkelijk pijn. Je bent namelijk vernederd, bestraft om wie en wat je bent. Als je in een ander leven kruidenvrouwtje was, druide, Sjamaan, wat dan ook. Je bent er om afgerekend, wij allemaal, wij delen deze pijn. Je bent niet alleen en voor je gevoel hoef je je echt niet te schamen, we zijn namelijk met vele op aarde en we kennen elkaars pijn. Omdat we allemaal hetzelfde verleden delen. (ik zeg dit vooral tegen de mannelijke energie die duidelijk moeite heeft hiervoor uit te komen of in te stappen)

 

Spiritualiteit is het emotioneel open zijn, geen toneelspelletje meer. Geen ego wat je nog in je veilige zone houdt om te doen 'wat je gewend bent'. Want zo werkt het niet. Als je de duivel onder ogen bent gekomen, door een donker hol bent gekropen, dan pas ben je klaar voor het echte werk. Nu kan je pas echt tot je eigen licht stijgen en je leven tot een werkelijk aangenaam succes maken, en niet eentje waarbij je alleen maar naar de buitenwereld doet alsof.

Duisternis is de keerzijde van licht en het is hier net zoveel aanwezig, het ontkennen ervan brengt je alleen maar nog meer blindheid en struisvogel politiek. En juist daar dient een einde aan te komen, ja natuurlijk is dat eng. Maar jij hebt hiervoor gekozen in dit leven, dus je hebt gewoonweg geen keuze, echt niet. Als je denkt van wel, is dat je ego.

 

Zelf sabotage

'Ik ben er niet klaar voor' , 'ik ben eruit gestapt', 'dit hoort niet bij mij', 'ik wil dit niet', 'jij kunt het beter als ik', 'ik heb die kracht niet', 'ik ben geen superman/vrouw', 'dit is vertrouwd', 'betrek me niet bij jou', 'ik kan dit niet', 'ik word onrustig', 'ik moet nog processen', 'dit is niet mijn weg', 'ik wil niet meer', 'ik heb die kracht niet', 'ik weet niet hoe het moet', 'het is niet mijn tijd', 'ik zit aan mijn limiet wat ik kan'.

 

Enzovoorts enzovoorts, je begrijpt het vast al. Ik heb deze zinnen vaak gehoord van mensen waarvan ik zie en zeker weet dat ze de power hebben. Dit is absoluut geen aanval, maar wake up!

Al deze dingen zijn zelf sabotage op topniveau, incluis het verraden van degene die ziet dat jij het hebt!

Ik zie healers en ik zie ze keihard van hun ware krachten vandaan rennen, het is een angst voor grootsheid! En terecht want je kent deze krachten ook nog helemaal niet van jezelf en ik zie hoe de ander zijn tijd wederom verdoet met dingen die hij/zij niet wil doen. Ik zie 'zielen', ik weet wat ik zie en ik ben niet gek. Dit was dan deels tegen mij gezegd, maar buiten de mensen die ik erover aanspreek is er nog een hele groep ontwaakte toch 'slapende' mensen. Namelijk slapende voor wat en wie en ze werkelijk zijn. Ik weet hoe eng het is om dit onder ogen te komen, ik weet precies wat je voelt en loop dit pad met je mee dus ik weet waarmee je hebt te dealen.

Ik zie de kracht in mensen en ik spreek ze erop aan, dat doet een sjamaan dagelijks. Niet om mensen op te beuren of zich beter te laten voelen dan dat ze zijn, maar om ze te laten voelen 'wie' ze zijn. En ook al ben ik ook nog op zoek, jou paden heb ik ook gelopen, voor jij bij mij kwam.

 

Kracht is iets wat je als mens altijd is ontnomen en nog steeds wordt ontnomen. Het wordt je ontnomen door de maatschappij waarvan je afhankelijk gemaakt wordt. Maar let op, ook van negatieve energieën waar je dagelijks mee in aanraking komt. Je bent het gewend ontkracht te zijn en je weet niet beter, dus verzint je mind allerlei excuses om maar niet in je eigen grote licht te komen staan. En wat die excuses ook zijn, het zijn geen argumenten om het ' er maar bij te laten'. Als jij in staat bent al je conditionering los te laten en dat ben je, anders was je niet in transformatie gezet. Het ontslaat je niet van de maatschappij en zijn regels, wel van de onderdrukking en ideeën waardoor je als mensen ontkracht wordt. Je wordt niet meer geraakt door wat er beweerd wordt. Je ziet namelijk door alles heen, het grote geheel en je laat je dus niet meer misleiden door maatschappelijke gebeurtenissen (daarom is tv kijken een dooddoener voor je kracht). Maar als je dit stuk heb overwonnen, heb je nog iets te overwinnen. Namelijk de energetische trigger die wederom op je angst in speelt en op een heel ander niveau, de duisternis.

 

En je ego maakt daar groot onderdeel van uit....

 

Ego

Het ego is als een sluwe vos in het donker, die je besluipt en dan pakt op het moment dat jij rustig ligt te slapen. Het is de maanman die je niet ziet als je je ogen niet opent voor de achterzijde van de maan, die je inderdaad met het blote oog niet waarneemt. Maar als je ze sluit en erin gaat voelen, weet je precies wat ik bedoel.

 

Wanneer jij in zelf sabotage zit, kan je soms het gevoel hebben dat je je ego hebt losgelaten. Juist dan sluipt het erin! Want je hebt je ego toch losgelaten? dan hoef je niets meer te doen? o ja? dacht je dat?

Zo werkt het dus niet, je weet vast zelf donders goed als je iets loslaat, het juist terug komt? en dit zijn dingen die niet op een leuke manier gaan. Hierin kom je vaak in een karmische cirkel terecht, juist door verkeerd inzicht en daardoor verkeerde beslissingen. Goed en fout bestaan niet, maar wel lessen. En het ego leert je hardste lessen, juist diegene die je die overmoed geven, hooghartigheid daarmee val je het hardste op je muil.

Ook zo lang je te gefocust blijft op fysiek geluk zoals een dure auto, mooi huis en een hoop geld zal je het niet krijgen en als je het krijgt wordt het je allicht met dezelfde snelheid ontnomen, weet als dit gebeurd je intenties niet vanuit zuiverheid zijn maar vanuit je ego. En dat is je duistere zijde, je bent namelijk bang dat allemaal te verliezen als je volledig vanuit je ziel gaat leven. Maar dat is nu juist waar het om gaat, de spiritwereld voorziet je wel, maar niet voor dat jij in eenheid met hen bent en er volledig op vertrouwd. En zal ik nog wat vertellen?

Dat vertrouwen is er nog bij bijna niemand....

Dus sluit maar aan, leer nederig en dankbaar te zijn voor wat je wel hebt. Hebzucht is geen liefde, materieel geluk is geen geluk, het zit in je hart en daar ben je nog steeds niet. Nog bijna niemand is 100% van de dag volledig in zijn/haar hart, daarvoor hebben we die harde lessen nodig, we hebben geen controle over andere mensen en ons eigen leven, leg je erbij neer dat je het ooit  gaat krijgen en maak het jezelf niet zo moeilijk.

We mogen leren alles uit handen te geven, juist daar leren we wat kracht is.

 

Duisternis; entiteiten en demonische werelden

Een onderwerp wat de meeste mensen helemaal graag vermijden en zeker zodra ze zelf met iets bij zich lopen, je kunt niet harder bij je eigen heling vandaan lopen door entiteiten en demonen je over te laten nemen en hun werk door jou heen te laten doen. Als je bewust bent, als je onbewust bent en je voldoet aan de kenmerken; zie dit blog   en dit blog 

Weet dan dat je constant wordt gesaboteerd en misleid, ze zich voordoen als jou gidsen, overleden dierbaren of als wat dan ook, ze nemen namelijk alle vormen aan die ze maar willen!

 

Als je de kenmerken niet kent kun je ze ook niet bij andere mensen zien, als je denkt dat ze te transformeren zijn of dat je ze aan kunt vergis je je. Als je echt demonen hebt kunnen ze je ziek maken, moe, futloos en alles van je afnemen wat je liefhebt (lijkt verdacht veel op een "gewone" transformatie) Ze beloven je materieel geluk en bedreigen je soms met de dood in hele ernstige gevallen. "Als je dat niet doet, dan..." Ze zorgen voor ongewone woede uitbarstingen (je kunt 'de duivel' in iemands ogen zien), weet dat dit echt betekend dat het niet oké met je is.

 

Buiten dit om allemaal heb je ook nog hele subtiele demonen en entiteiten die allemaal gedachten in je hoofd stoppen die niet van jou zijn, je een raar gevoel geven en zorgen dat jij voelt 'niet jezelf' te zijn. Vaak door emotionele dingen en ander energetisch vuil merk je het niet meteen op. Des te meer reden om je eens na te laten kijken, want iedereen die ook maar spiritueel bezig is loopt gevaar, altijd, weet dat. Zoals ik in het begin al zei, spiritualiteit en een lichtwerker zijn, is niet alleen maar licht. Sjamanisme werkt in het licht en in het duister en omvat het geheel, dit betekend dat wij leren werken met deze energie. We leren het herkennen en terwijl we onze eigen krachten leren kennen hebben we onderweg ook te dealen met deze minder leuke krachten. Het hoort erbij, wij ontkennen de waarheid niet. En dat is belangrijk, want niemand zou de waarheid mogen ontkennen. Als wij deze wereld echt tot een liefdevol geheel willen smeden, dienen we deze krachten te respecteren en er mee om te leren gaan. En dat is precies de reden waarom we in het transformatie proces de duivel onder ogen komen, we tot het diepst op ons bot gerooid worden. Je kunt nooit stijgen zonder eerst zeer diep te dalen.

Het is geen keuze, die heb je al gemaakt voor je hier te aarde kwam, zeker als je lichtwerker of schaduwwerker bent, of beide.

Nieuwe term? jep, hou je vast

 

Lichtwerker/versus schaduwwerker

Even een kleine zijweg, mocht je je niet als lichtwerker herkennen maar je transformeert wel. Welkom in deze wereld, waarschijnlijk ben jij degene die als narcist wordt gezien, het zwarte schaap, zich onzeker en te min voelt en een demon of entiteit heeft en dat wel oké met jezelf vindt. Je hebt onlangs een lichtwerker ontmoet of misschien wel meerdere, mensen vinden jou meestal wel aardig maar later kunnen ze je vaak niet luchten of zien, of jij niet omdat je vaak boos bent en je weet nu waarom dat is.

Dapper dat je dit leest, want je bent niet de enige in deze wereld. Vaak ben je een soulmate van een tweelingziel koppel en heb je met beide een connectie en weet je dit nog niet(of wel al). De lichtwerker die werkt zich uit de naad om een pad te plaveiden, ook voor jou. Het tweelingziel koppel is jou basis, voor jou heling en ook jij bent hier niet zomaar neergezet, nee jij bent niet nutteloos, echt niet, dat is jou zelf sabotage ook jij loopt de weg naar de liefde waar jij jou leven naar verlangt. (en dit is gericht naar vele koppels!!)

Vaak liggen ook hier veel karmische verhalen en zielverlies voor beide partijen, je zult hier allicht nu nog niet aan toe zijn maar ook jij hebt een missie en een taak.

 

We hebben mensen die het licht verspreiden, maar ook mensen die als spiegel de duister in het hart van de ander belichten. Wanneer er ondanks de duisternis toch diepe liefde aanwezig is, dan is dat hetgeen wat jullie transformeert om tot elkaar te komen, opnieuw. Als dat de bedoeling is. (Dat is het eerste deel van de missie van een schaduwwerker)

Wanneer de voorloper, de lichtwerker, het voorwerk heeft gedaan maakt zij de paden vrij voor hem. (beide mannelijke partijen) Hierdoor kan deze partij ook tot zichzelf komen en helen.

De lichtwerkers schijnen licht op het licht van diegene die geloven in duister en daarin staan als hun "kracht" (dat geloven ze meestal), waar de schaduwwerker juist het duister in de lichtwerker doet oplichten. Hierdoor is de lichtwerker in staat om heel diep door het stof te gaan en inderdaad alle donkere delen in zichzelf onder ogen te komen en het ego los te laten. Heel belangrijk iets wat je mag weten is dat het ego wordt uitvergroot als er duistere entiteiten aanwezig zijn in iemand, daarom krijgen deze schaduwmensen het label narcist opgeplakt, volkomen onterecht. Ze zijn zelf als je in het hart kijkt namelijk helemaal niet zo, maar dat is de entiteit die ze bij zich dragen. Het is belangrijk dat jij als lichtwerker die ander niet opgeeft maar gelooft in zijn/haar goede kanten en ware liefde doet een hoop, zorg dat je aanwezig bent in die ander! Laat voelen dat je die ander niet opgeeft! (daarvoor dien je zijn/haar licht te zijn en alle triggers die er van die kant af komen te doorzien en te gaan leren begrijpen zodat je er doorheen kan prikken en tot de kern kan komen, de liefde)

Zij mogen zelf dat pad tot heling kiezen en zullen het kiezen als dat de bedoeling is. Wanneer deze mensen de heling aan gaan en zichzelf werkelijk terug vinden, zijn zij degene die als missie dragen om informatie te verschaffen aan de wereld over duistere zaakjes. Overheidsgericht maar ook qua energieën, hun verhalen hebben draagkracht en visie en daarmee kunnen zij de wereld ook veranderen. Als zij ware liefde mogen kennen, zullen ze dat vinden ook en daarmee ook in hun missie komen. 

De mensen die nu hierin ontwaken, komen pas in 2023 in hun missie, alle tijd vanaf nu is voorbereiding en er is nog een lange weg te lopen.

 

 

Misleiding die 'leiding' lijkt te zijn

Ik kom vaak mensen in de praktijk tegen die zichzelf zowel saboteren, als dat ze niet weten waar vandaan de energie wordt gepakt. Denken vaak gidsen te horen of overledenen waar er in werkelijkheid een negatieve entiteit zit. Ze weten niet dat ze worden gesaboteerd en maken het zichzelf hiermee moeilijk.

Zelf heb ik meegemaakt dat ik energetisch van alles moest doen om 'het doel te behalen' en het ging maar door en het verhaal werd groter en groter en er leek geen einde meer aan te komen. Ik kon nauwelijks slapen en werd constant getriggerd om alles 'in de gaten te houden' en kwam daarmee in een soort overdrive, overlevingsdrang. Ze zeiden dat ik het doel daarmee behaalde, maar eerst moest ik dit doen en toen dat en toen dat en het werd meer en meer en meer. Weet dan dat het misleiding is!

 

Wat ook misleiding is dat zijn bedreigingen, ze kunnen en zullen je nooit doden (soms gaat dit echt zo ver!). Maar ook misleiding is dat jij bijvoorbeeld iets te horen krijgt waarvan je als je goed nadenkt het helemaal niet kan. Ware leiding leren kennen is daarom ook essentieel, je moet weten wie jou gidsen zijn want je kunt wel her en der informatie uit de lucht pikken, maar wie zegt dat het zuiver is?

Zuiverheid is iets anders als waarheid.

 

Onzuiverheid vertelt namelijk ook waarheid, anders geloof je het niet. Om vanuit die waarheid het verhaal een subtiele andere wending te geven en dat geloof je dan, omdat een deel wel waarheid is. Vaak zijn de wendingen best realistische dingen die echt zouden kunnen, anders vertellen ze je het niet.

Iemand kan zeggen dat hij Jeshua of Christus, Saint Germain of Aartsengel Micheal is en zich zo aan je tonen en dan denk jij dat jij hen channelt, maar in werkelijkheid channel je met een vermomde demon die jou en heel veel mensen wil misleiden over het 'Galactische'. En het lijkt meestal dus zuiver, maar klopt toch niet. Veel massale channels zijn om die reden ook niet te vertrouwen, ook niet als ze die naam dragen. Niet om iemand aan te vallen want er zijn ook zeer zuivere channels, het is een kwestie van zeer subtiele verschillen waar je heel objectief naar mag leren kijken. Deze channels herken je aan dingen die gezegd worden als; jullie tijd komt nog, er zijn grootse dingen op handen, en er is altijd een reden of een excuus om dingen 'af te wachten'. Duisternis speelt in op conditioneringen die je gewend bent, het leven bestaat tenslotte altijd uit 'later'. Dus heb je een reden om niet tot actie te komen, want 'het komt later wel' , zie je dat dit overeenkomt met dat stuk zelf sabotage? dit is massale sabotage, hoe meer mensen er bereikt worden op een channel hoe beter. Het is altijd 'later' maar nooit nu, want NU is er niks. Groter leugen bestaat er niet, je kunt namelijk nu die keuze maken, je hoeft niet tot morgen te wachten. De missie is ook niet later, die is NU. Het zorgt dus voor een grote apathie als het ware, nog meer excuses om niet tot je recht te komen en je eigen kracht te vinden. En zo wordt de spiritualiteit van mensen beheerst vanuit de duistere zijden en blijven vele mensen in lage vibraties van de afwachting hangen, wat ze ook al deden voor het ontwaken en daardoor gebeurd er weer niks. Geloof nooit dat je met alleen mee flowen op de golven van het leven vooruit komt, flow is goed maar wel door zelf actie in dingen te ondernemen, in jezelf, niet buiten jezelf. Zoek het niet in channels of grote namen, zoek het klein en intiem met jezelf, in je verdriet, in je pijn. Laat dingen als poortdagen, astrologie en andere dingen er buiten, jij doet het en kiest elke dag om iets te doen of niet te doen. Dat staat buiten het grote geheel, waar je nog altijd van gescheiden bent juist door hierin te geloven.

 

Ik heb de echte Christus mogen voelen, maar al snel kwam er een 'stand in' en ik voelde dat die energie niet klopte met eerder, het werd "nagebootst". Die liefde is zo zuiver dat je in huilen uitbarst en zo zacht dat je niet geloven kan wat je voelt, voelt het niet zo, weet dan dat je met vals licht te maken hebt. Meestal een demonische energie, pas hier dus mee op want je loopt het hierdoor ook op omdat je het in je veld toelaat. En onbeschermd ben je gewoon de sjaak en loop je het op, dan moet je naar de Sjamaan toe.

En weet; er staan er genoeg te loeren om binnen te dringen.

Wees dus ALTIJD zeer bewust met je energie bezig en check je bronnen, doe niet zomaar wat!

 

Echte zuiverheid is een zeer subtiele energie die je moet leren voelen, het is iets waar je aan moet wennen. Leer je gids kennen! op de Lichtwerkers verrijkings dag 24 maart.

Leer omgaan met het waarnemen van gidsen en connecten, met overledenen en telepathie in de dagworkshop 4e/5e/6e dimensie op 26 mei 

Want dat kan allemaal, ik bied dit aan om naast onderscheid te leren maken, ook om het goed en zuiver te gebruiken en het zelf te kunnen checken, want hoe doe je dat nu? dat vertel ik je op deze dagen.

Ik zeur niet alleen maar, ik bied ook oplossingen ;)

 

Tot slot; loslaten wat je weet

Al dit gedoe kunnen we maar op een enkele manier achter komen, namelijk onze koppigheid en eigenwijsheid even te parkeren en ons bewust te worden wie we zijn. Het is zo belangrijk om diep je eigen gevoelens in te duiken, innerlijk even goed schoon te maken en ruimte te maken voor de nieuwe dingen die nu in vele levens zullen aanvangen in 2019.

Veel ideeën van voor deze transformatieve tijd zijn niet meer actueel en veel dingen dienen op een prioriteitenlijst te komen staan, we zijn nog lang niet uitgeleerd en hebben nog veel te doen.

Mocht je moeite hebben om die weg in jezelf te vervolgen, zoek dan hulp, lichtwerkers staan voor je klaar, sjamanen ook en in vele richtingen verenigen we, we mogen nu de handen ineen slaan met elkaar. Het is tijd om ons diepere zelf te zien, ons ware zelf aan de wereld te tonen. Al die leugens en zelf sabotage gaan de wereld niet redden, kwetsbaarheid is kracht en eerlijkheid ook. Kom onder ogen waar je dingen anders kan en mag doen, want jou tijd komt ook nog(als je nu wat doet). Maar het kost ook tijd om in 'jou tijd'  te komen, dus hup met die benen, draag jezelf, leer je kracht kennen en loop vooruit. Geen struisvogel politiek meer, daden, daadkracht en actie.

Alleen met de waarheid kunnen we onszelf nog redden en onder ogen komen, ik praat wel stoer, maar ook ik heb soms een klein bang hartje en dat koester ik. Ook mijn ware ik ben ik nog aan het vinden, het is oké. Het is een proces, kleine stapjes brengen je naar groter werk.

 

Dit artikel is te danken aan mijn inspiratie uit de mannelijke energie van nu, dankjewel mannen er is mij veel helder geworden door jullie (alweer). Mannelijke energie voedt de inspiratie van het vrouwelijke, dankjewel.

 

Ahe

 

Meer informatie over de Lichtwerkers Verrijkingsdag

Meer informatie over de dimensie workshop

Meer informatie over tweelingzielen en de workshop

 

Voorgaand blog over karmische lessen

Blog daarvoor over transformatie en loslaten

 

Blog over Sjamaanse healing

 

Afspraak maken

Recensies